Jom Bebas Hutang dan kejar Kebebasan Kewangan

Home Top Ad

Tapi bagaimana nak jadikan perniagaan anda lebih unik dan lebih menonjol dari perniaga lain? Anda perlu tahu 10 aspek ini yang boleh men...

Berniaga memang banyak persaingan

Tapi bagaimana nak jadikan perniagaan anda lebih unik dan lebih menonjol dari perniaga lain?
Anda perlu tahu 10 aspek ini yang boleh menjadikan perniagaan anda lebih unik (Unique Selling Proposition).


1. Kita boleh jadi unik dari segi harga. Jangan lawan harga tapi jadikan produk kita unik. Fikirkan tentang nilai yang lebih tinggi yang kita boleh berikan kepada pelanggan.
2.Perkhidmatan yang diberikan atau pengalaman ketika berurusniaga. Berikan perkhidmatan yang lebih baik. Boleh adakan 'feedback form' dan tanya berapa markah yang mereka boleh berikan untuk perkhidmatan kita. Dari maklumbalas kita boleh perbaiki perniagaan.
3. Penyampaian iaitu memberikan perkhidmatan sebaik mungkin. Yang mungkin pesaing tak buat. Berikan pengalaman terbaik kepada pelanggan.
4. Ketahanan. Contoh, produk yang tahan lebih lama atau yang boleh digunakan dalam jangka masa lama.
5. Eksklusiviti. Berikan pengalaman eksklusif menggunakan produk anda atau berurusan dengan anda.
6. Convenience iaitu kemudahan untuk dapat produk atau perkhidmatan. Lagi senang pelanggan atau prospek dapat produk anda, lagi mudah untuk anda berniaga.
7. Availability. Mudah dan tersedia ada. Contoh untuk dapatkan kereta warna merah, dah ada stok dan tak perlu tunggu lama.
8. Warranty. Jaminan atau gerenti yang diberikan kepada pelanggan. Boleh jual jaminan contoh : untuk 1 tahun pertama percuma tapi untuk waranti 3 tahun kena bayar.
9. Kakitangan yang berkemahiran dan penampilan yang baik. Juga sistem yang baik. Sistem yang tidak bermasalah.
10. Berikan manfaat atau kelebihan produk dan result. Berikan pengalaman yang hebat setelah menggunakan produk atau perkhidmatan. Contoh Selepas menggunakan produk atau perkhidmatan pelanggan akan dapat transformasi hidup kepada lebih baik.

Ini perkongsian dari Dr Azizan Osman

0 comentários: